LoraNode.com
Beyond Telecom

LoRa®

LoRa staat voor Long Range. LoRa maakt het mogelijk om kleine hoeveelheden data draadloos te verzenden en te ontvangen. LoRa is hierom uitermate geschikt in applicaties waarbij het volstaat slechts een handvol gegevens binnen afzienbare tijd uit te wisselen. Hierdoor wordt het nog eenvoudiger om voorheen simpele applicaties 'smart' te maken en te laten behoren tot het Internet of Things (IoT). Zelfs binnen gebouwen en andere constructies.

 

Werking 

Om LoRa te kunnen toepassen is er een aantal componenten benodigd:

     - LoRa Node / Thing
     - Lo
Ra Gateway
     - Server
     - Applicatie

 

Ieder van deze componenten zorgt voor een deel van de verbinding of interface tussen de gebruiker (applicatie) en de end node.

 

 

Praktisch, Energiezuinig, Kostenefficiënt

LoRa biedt de mogelijkheid op praktische wijze kleine data hoeveelheden naar het internet te transporteren. Dit gebeurt door middel van een LoRa Gateway. één gateway is in staat duizenden LoRa Nodes te verbinden met het internet. Iedere LoRa node maakt dus verbinding met één of meerdere gateways. De gateway zorgt ervoor dat de ontvangen of de te verzenden data op de juiste plek terecht komt. Dit maakt het zeer eenvoudig om  apparaten te verbinden met het internet. In feite biedt LoRa de ideale ondersteuning voor Internet of Things (IoT).

De frequentie en snelheid waarmee data wordt verzonden en ontvangen is relatief laag. Dit maakt het mogelijk de nodes, tussen de data overdracht, in slaapstand te zetten. Hierdoor zal het stroomverbruik van de Nodes drastisch omlaag gaan. Doordat het stroomverbruik laag is ontstaat de mogelijk Nodes te voorzien van een batterij welke de node jaren lang online kan houden zonder opladen of ander onderhoud.

Voor conventionele telecom technieken zoals 3G moet voor iedere node een SIM kaart met bijbehorend abonnement ingekocht worden voordat er gecommuniceerd kan worden over het netwerk. LoRa maakt het mogelijk een eigen netwerk te maken door het plaatsen van een Gateway. Het bereik hiervan is een straal van enkele kilometers. Het voordeel hiervan is dat er geen abonnementskosten zijn voor iedere individuele node. Tevens is het zo dat de kosten voor een LoRa modem lager liggen dan die van een 3G modem. Mocht het gewenst zijn netwerkdekking te hebben op een groter gebied is een andere mogelijk gebruik maken van een netwerk zoals het LoRa-netwerk van KPN.

 

KPN netwerk

Sinds 2016 biedt KPN landelijke dekking met haar LoRa netwerk. Dit is ideaal voor gebruikers waarvan nodes niet op een vaste locatie zijn of waarbij nodes door heel het land worden ingezet. Na het configureren van de node kan er direct gecommuniceerd worden met het KPN netwerk. Door gebruik te maken van het LoRa netwerk van KPN is uw applicatie snel online en werkt betrouwbaar. Door middel van HTTP berichten wordt de data, verzonden door de nodes, afgeleverd op het juiste webadres. Dit kan zowel in JSON als XML format.


Geolocation

Een ander bijkomend voordeel van het KPN netwerk is geolocation. Doordat meerdere gateways tegelijkertijd het zelfde bericht ontvangen kan door middel van triangulation de geografische positie van een node berekend worden. KPN biedt geolocation aan als uitbreiding op het standaard abonnement. Volledige dekking voor geolocation wordt halverwege 2017 verwacht.


LoraNode biedt u gebruik van het KPN netwerk aan, voor actuele tarieven die bij uw verbruik passen neemt u contact op via sales@loranode.com of vult u het contactformulier in.LoRa Alliance

De LoRa alliance is een non-profit organisatie die erin gelooft dat LoRa een toevoeging is aan IoT. Hun doel is het maken en onderhouden van een standaard protocol voor communicatie over LoRa netwerken. Dit protocol is genaamd LoRaWAN. Hiermee wordt de communicatie tussen node en gateway geregeld lees beveiligd en er wordt fout afhandelingen gedaan.

Meer informatie vindt u op www.lora-alliance.org